Various Sorts and the Fresh Dragon Fruit Developed in Sragen

Jenis Buah Naga

Hylocereus undatus

Hylocereus polyrhizus

Hylocereus costaricensis

Selenicerius megalanthus
Pemesanan Bibit dan Buah Naga Segar
logo
Ir. Warjimin

(+62815 655 6233)

Mahardika

(+62815 8435 5631)
Dkh. Dukuhan Prampalan RT.26/06 Krikilan Masaran,
Kab. Sragen

Jawa Tengah - Indonesia
Archives sebelumnya

Google





Kamis, 20 Desember 2007
Sekilas tentang Buah Naga
Pokok Buah Naga adalah buah daripada sejenis pokok kaktus. Ia ditanam secara komersial di Vietnam dan Australia, walaupun ia berasal dari Amerika Selatan. Buah naga yang matang adalah seberat lebih kurang 400 gram tetapi ada juga yang membesar sehingga lebih satu kilogram!

Isi buah naga berwarna putih, merah, atau ungu dengan taburan biji-biji yang berwarna hitam yang boleh dimakan. Tekstur isinya adalah seperti isi tembikai, manakala rasanya pula adalah seperti buah kiwi. Ciri-ciri unik inilah yang menjadikan buah naga amat sesuai dijadikan ramuan dalam salad buah-buahan.

Spesies Lain
Nama lain bagi buah naga ialah pir strawberi, buah kaktus, pitaya, pitahaya, atau kaktus orkid. Dua spesies yang sering ditanam secara komersial ialah Hylocereus undatus(isi putih) dan Hylocereus polyrhizus(isi merah). Spesies lain yang kurang terkenal ialah Seleniereus megalanthus, yang mempunyai isi putih dan berkulit kuning

Bunga
Bunga pokok naga mengeluarkan bau wangi yang menarik perhatian serangga dan kelawar, yang bertindak sebagai agen pendebungaan. Bunga ini biasanya kembang hanya untuk satu malam dan selepas subuh, bunganya mula kuncup. Yang menarik ialah kaktus ini berupaya menyimpan air. Tidak hairanlah buah naga mengandungi 80% air, selain kandungan vitamin C yang tinggi berbanding tembikai dan epal.

Zat Makanan
Zat makanan lain yang terkandung di dalam buah naga ialah serat, kalsium, zat besi, dan fosforus yang cukup bermanfaat untuk merawat penyakit darah tinggi. Buah naga berisi merah pula sangat baik untuk memperbaiki penglihatan mata kerana kandungan karotenoidnya yang tinggi. Fitokimia di dalam buahnya juga diketahui dapat merendahkan risiko kanser.

Industri buah-buahan di luar negara menggunakan buah naga dalam pembuatan wain. Selain buah, bunga dan batang buah naga daripada spesies Selenicereus grandiflorus khususnya, digunakan dalam pembuatan ubat-ubatan yang memberikan kesan baik pada salur darah koronari dan menggalakkan peredaran darah yang baik di dalam tubuh.

Teknik memilih
Apabila memilih buah naga, pastikan buahnya berat, kelihatan segar, dan keras serta berkilat, dengan sisik, yang berwarna kehijauan. Buah naga sedap dimakan begitu sahaja atau dibuat jus dan dimasukkan ke dalam salah buah-buahan, ataupun dijadikan ramuan masakan seperti sup(bagi buah yang muda).

Source : Wikipedia

Subscribe in podnovaSubscribe in NewsGator OnlineAdd to netvibesaddtomyyahoo4Subscribe to My Odeo ChannelAdd to Google
posted by d.fruit @ 23.39  
3 Comments:
  • At 3 Mei 2008 pukul 09.57, Anonymous Anonim said…

    blog yg keren neh...bisa nambah pengetahuan ttg si cantik Dragon Fruit...di tanam di daerah dataran tinggi ato dataran rendah nih???

     
  • At 6 Mei 2008 pukul 05.40, Blogger d.fruit said…

    Persyaratan Tumbuh Tanam
    Ditanam di dataran rendah, pada ketinggian 20 - 500 m diatas permukaan iaut
    Kondisi tanah yang gembur, porous, banyak mengandung bahan organik clan banyak mengandung unsur hara, pH tanah 5 - 7
    Air cukup tersedia, karena tanaman ini peka terhadap kekeringan dan akan membusuk bila kelebihan air Membutuhkan penyinaran cahaya matahari penuh, untuk mempercepat proses pembungaan

    untuk lebih lanjut silahkan menuju pada link terkait

     
  • At 31 Agustus 2011 pukul 06.54, Blogger alvin nasiqien said…

    bagaimana dg kriteria lahan yg cocok utk budidaynya, di tuban jatim apa cocok?
    www.ilmupetani.blogspot.com

     
Posting Komentar
<< Kembali ke awal / Home
 
News
Respons